Börekler

Çig börek
Malzemeler
1 Kilogram Un
1 Paket Yaş Maya
2 Tatlı kaşığı Tuz
1 Su Bardağı Ilık Su
700 Gram Kıyma (İç Malzemesi)
3 Adet Rendelenmiş Kuru Soğan (İç Malzemesi)
1 Diş Sarımsak (İç Malzemesi)
2 Çorba kaşığı Zeytin Yağı (İç Malzemesi)
Yeteri kadar Tuz (İç Malzemesi)
Hazırlanışı
Mayayı ılık suya koyup eritin.
Unu hamur yoğurma kabına alın. Maya, tuz ve ılık su ilavesiyle yumuşakça bir hamur hazırlayın (ekmek ile poğaça hamuru arasında bir kıvamda).
Hamuru ılık bir yerde 45 dakika (ısınmış ve kapatılmış bir fırında 20-25 dakika) kabarmaya bırakın.
Bu arada içini hazırlayın. İç malzemeyi köfte yoğurur gibi yoğurun.
Mayalanmış olan hamurdan küçük bir mandalina büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde (20-25 cm çapında) açın.
Bir yemek kaşığı dolusu çiğ içi hamurun yarısına yayıp yarım ay şeklinde kapatıp kenarlarını iyice bastırın.
3-3,5 su bardağı kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartın.



Kolay avcı böreği
Malzemeler:
1 baş rendelenmiş soğan
3 adet yumurta
750 gr kıyma
1/2 kg süt
kırmızı biber
kabın aldığı kadar un
tuz, karabiber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Öncelikle soğanla kıymayı kavurup, soğutun. Kalan malzemeyi karıştırıp, boza kıvamında bir hamur hazırlayın. Teflon tavaya biraz yağ sürün, hazırladığınız hamuru, küçük bir kahve fincanı ile tavaya döküp, bir tarafı kızardıktan sonra alıp, parça parça kızartın. Bu parçaların her birinin içine kavurup soğuttuğunuz kıymadan bir miktar koyup, sigara böreği gibi sarın, yumurtanın beyazı ile yapışırın . Kızarttığınız tarafın içe gelmesine özen gösterin. Tüm hamuru bu şekilde hazırlandıktan sonra buzdolabına kaldırın. Daha sonra üç adet yumurtayı çırpıp hazırlayın, börekleri önce galeta ununa, sonra yumurtaya bulayıp, bol yağda kızartın, sıcak olarak servis yapın.


Talaş böregi
Malzemeler
500 gr. ince doğranmış 1 kaşık vita
3 soğan
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Biraz tuz ve karabiber
500 gr. un
375 gr.sana yağ
fiske tuz biraz su koyun eti
Yapılışı
Etle yağı, soğanı ve tuzu hafif ateşte biraz pişirin. 1/2 bardak su katın. Suyunu çekince indirin. Maydanozu ilâve edip bırakın.Unu eleyin. Ortasına su ile tuzu koyun. Yoğurun 15 dakika dinlendirin. Dikdörtgeni şeklinde açın. Yarısına soğutulmuş sana koyun. Boş kısmını üstüne katlayın. 1 santim kalınlığında açın. Üçe katlayın. 10 dakika ara i!e hamuru bu şekilde 3 defa açın. Yarıya bölün. Her ikisini de 1 santim kalınlığında açın. Birini tepsiye koyun içi, üstüne yayın. Diğer hamuru üstüne kapatın. Kenarlarını yapıştırın. Hamur zarfın üstüne çatalla delikler açın. Yumurta sürün. Sıcak fırında 30 dakika pişirin



TAVADA KADAYIF BÖREGİ
 
MALZEMELER
 
300 gr. Taze Kadayıf
2 büyük parça Dil Peyniri
2 adet Yumurta
1 çorba kaşığı Yoğurt
⅓ bardak Süt
⅓ bardak Ayçiçek Yağı
Tuz
Akçaagaç şurubu
 
YAPILIŞI
 
•Çukur bir kapta veya pratik olması için boş bir kavanoza önce 1 çorba kaşığı yoğurdu, 2 adet yumurtayı, 1/3 su bardağı ayçiçek yağını ve 1/3 su bardağı sütü ve tuzu ekleyin. Bu karışımı iyice çırpın veya çalkalayın.
•Böylece böreğiniz tavaya yapışmayacaktır. Sonra 300 gram kadayıfı tavaya kenarları dışarıda da kalacak şekilde, tavanın 1/5 kalınlığında yerleştirin.
•Biraz karışım ve biraz daha kadayıf ekledikten sonra 2 büyük parça dil peynirini parçalara bölerek, koyun.
•Üzerine bir parça daha kadayıf ekleyip, karışımdan biraz daha dökün. Kalan parçaları üstüne katlayın ve kalan karışımı da döküp yüksek ateşte pişirin.
•Alt taraf çıtır çıtır olunca tavanın kapağını kapayın. Kapağı elinizle sıkı sıkı tutup tavayı 180 derece çevirerek böreği kapağa alın.
•Kadayıfınız, pişmiş tarafı üstte olacak şekilde çıkacaktır. Sonra sanki bir tabaktan ilave ediyor gibi, pişmemiş yeri altta kalacak şekilde tavaya kaydırın. Böylece böreği ters yüz etmiş olursunuz.
•Kadayıf böreğinizi isterseniz tuzlu yiyebilirsiniz, isterseniz de üzerine akçaağaç şurubu ekleyerek tatlı veya sabah kahvaltısı olarak keyfine varabilirsiniz.
•Yufkalı yiyeceklerde kullandığınızdan daha fazla tuz koyun, zira yufkanın aksine kadayıf tuzsuz üretilmektedir. 


İŞTAH AÇAN DÜRÜM

MALZEMELER
  • 5 çorba kaşığı ev yapımı veya organik biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı dört renk biber
  • 8 diş sarımsak
  • 2 avuç ceviz
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 100 gr parmesan peyniri
  • 2 adet lavaş
  • 3-4 dal taze kekik
  • 6-7 dal taze fesleğen
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 10 adet kiraz domates
  • 1 tatlı kaşığı kapari
  • 20 adet kürdan

  • 
    YAPILIŞI
     
    
     Öncelikle iyi yapılmış ve az tuzlu biber salçası bu tarif için çok önemli…
    Bir havanda 8 diş sarımsağı biraz tuzla birlikte dövün. 2 avuç cevizi ve 1 tatlı kaşığı dört renk biberi de ekleyerek dövmeye devam edin. 5 çorba kaşığı biber salçasını ve 3-4 dal taze kekikği de ilave edip, karışımın birbirine geçebilmesi için ½ çay bardağı zeytinyağı ekleyerek karıştırın. Tarifin başrol oyuncularından 100 gr parmesan peynirini de rendeleyerek havandaki karışıma ekleyin. Tatlar iyice birbirine geçene kadar karıştırın.
    Bu sırada lavaşları 8 eşit üçgene ayırın. 1 adet kırmızı dolmalık biberi ince şeritler halinde doğrayın ve fesleğenin iri yapraklarını ayırın. Sıra bunları kürdana dizmeye geldi. Kapari ve kürdanınızı yanınızda hazır edin.
    Ufak pizza dilimleri gibi açık olan lavaşlara, hazırladığınız karışımdan bolca sürün, yalnız üçgenin tepesine biraz daha az karışım koyun ki taşmasın. Bir parça biber ve fesleğen ekleyip sarın. Sırayla kapari, kiraz domates ve de sardığınız dürümleri kürdana takıp, nefis iştah açıcı dürümlerinizi ikram etmeye hazır edin.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder